top of page

ENERGJIA DETARE

Detaje të energjive të ndryshme detare:

Energjia e baticës:

Energjia e baticës prodhohet nga energjia e rrymave të baticës të cilat janë të përqendruara në vende të caktuara pranë brigjeve. Një instalim i turbinës baticore mund të krahasohet me një turbinë me erë nënujore. Sa më e fortë të jetë rryma, aq më e madhe është energjia e prodhuar. Bregdeti veriperëndimor i Francës, ku rrymat janë veçanërisht të forta, është i favorshëm për zhvillimin e kësaj energjie.

Përqendrohuni në disa projekte kryesore:

 • Në Brittany: turbina e turbinës baticore Sabella D10 u zhyt në një thellësi prej 55 metrash për një vit në Fromveur, midis ishujve Molène dhe Ouessant. Kjo turbinë është turbina e parë e baticës franceze që ka injektuar energji elektrike në një rrjet, atë të Ile d'Ouessant.
  Hapi tjetër: do të rifillojë në vjeshtë për 3 vjet.
   

 • Në Brittany: që nga viti 2012, një demonstrues është nisur nga EDF në Paimpol-Bréhat dhe ka arritur një fazë të rëndësishme me zhytjen e një prototipi të parë me fuqi 0,5 MW, i projektuar nga kompania Open-Hydro (një degë e DCNS).
  Hapi tjetër: kjo turbinë baticore zhytet për t'u testuar në kushte reale dhe për të konfirmuar qëndrueshmërinë e kësaj teknologjie, si teknikisht, ekonomikisht dhe mjedisor, përpara vendosjes së të gjithë flotës, e cila përfundimisht do të përfshijë 4 turbina baticore me një fuqi totale prej 2 MW. .

 

Energjia e baticës:

Ai konsiston në përfitimin e zbaticës dhe rrjedhës së baticës për të mbushur ose zbrazur në mënyrë alternative një rezervuar duke aktivizuar turbinat e inkorporuara në digë, të cilat drejtojnë një gjenerator të energjisë elektrike. Potenciali i kësaj energjie është shumë i shpërndarë, por mbetet për t'u bërë vlerësimi i depozitës në dispozicion.

Përqendrohuni në një projekt kryesor:

 • Franca është sot një nga vendet pioniere në këtë teknologji me termocentralin e baticës Rance.

 

Energjia e valës:

E prodhuar nga lëvizja e valëve, fryrja, energjia e valës është një formë e përqendruar e energjisë së erës. Kur era fryn mbi det, formohen valë dhe e përqendrojnë këtë energji. Fryrja mund të udhëtojë në distanca shumë të gjata dhe të sjellë energjinë e mbledhur në det në një bregdet. Disa demonstrues aktualisht janë duke u testuar në mbarë botën, kjo teknologji është sot në një fazë shumë të hershme të zhvillimit.

Përqendrohuni në një projekt kryesor:

Energjia valore është zhvilluar veçanërisht në kuadër të projektit S3, i mbështetur nga  Investimet për programin e ardhshëm , brenda École centrale de Nantes me SBM dhe IFPEN, synojnë prodhimin dhe testimin në kushte reale të një demonstruesi të energjisë valore të bazuar në polimere elektro-aktive.

 

Energjia termike e deteve:

Energjia termike e deteve është një teknikë veçanërisht e përshtatshme në departamentet e huaja ku gradientët e temperaturës midis ujërave të ngrohtë sipërfaqësor dhe ujërave të ftohtë në thellësi janë më të mëdha se në Francën kontinentale.

Përqendrohuni në një projekt kryesor

 • Në Martinikë: projekti kryesor në zhvillim është projekti NEMO. Një koncept i kompanisë DCNS i mbështetur nga Akuo Energy, NEMO është një projekt me platformë lundruese për prodhimin e energjisë elektrike, me kapacitet 16 MW. Ky projekt u përzgjodh nga Komisioni Evropian në korrik 2014 si pjesë e thirrjes evropiane për projekte  Rezerva e hyrjeve të reja 300 (NER 300)  Lejet dhe autorizimet janë marrë në fund të vitit 2016. Projekti ka qenë objekt i një hetimi publik nga data 30 tetor deri më 15 dhjetor 2015 me një  opinion i favorshëm i shoqëruar me rekomandime. NEMO është regjistruar në projektin e  Programi Shumëvjeçar i Energjisë (PPE)  e Martinikës e vërtetuar nga Kolektiviteti Territorial më 10 shkurt 2017.

 

Kondicioneri i ujit të detit (SWAC):

Është një sistem klimatizimi ku i ftohti prodhohet falë një rrjeti të ushqyer nga uji i nxjerrë nga thellësi të mëdha. Kjo teknologji është veçanërisht interesante në zonën ndërtropikale dhe veçanërisht në territoret jashtë shtetit ku zhvillimi i kondicionimit të ajrit është një sfidë për sistemet energjetike.

Potenciali Evropian për Energjinë e Baticës (Burimi: Aqua-RET)

Potentiel-europeen-pr-energie-hydrolienne.png

Potenciali evropian për energjinë e baticës (Burimi: Aqua-RET)

Potentiel-europeen-pour-energie-maremotrice.png

Potenciali evropian për energjinë valore (Burimi: Aqua-RET)

Potentiel-europeen-pour-energie-houlomotrice.png

Potenciali për zhvillimin e energjive të rinovueshme detare

Potenciali në Francë:

Franca ka potencial të fortë zhvillimi për këto teknologji, duke pasur parasysh pasuritë natyrore të territorit të saj (11 milionë km² ujë nën juridiksionin e saj). Burimi i njohur, i vlerësuar midis 2000 dhe 3000 MW, është i përqendruar kryesisht në brigjet e Normandisë, Brittany dhe Pays de la Loire, dhe mundësitë do të shfrytëzohen gjithashtu në territoret jashtë shtetit, dhe në rajonet Aquitaine, Languedoc-Roussillon dhe Provence Alpes Côte d'Azur.  

Potenciali global:

Potenciali i përgjithshëm teorik i energjisë detare në botë është vlerësuar nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë në mes 20,000 dhe 90,000 TWh/vit (si referencë, konsumi botëror i energjisë elektrike është rreth 16,000 TWh/vit). Kontributi i secilës teknologji në potencialin total do të ishte afërsisht si më poshtë:

 • Turbinat baticore dhe baticore: midis 300 dhe 800 TWh/vit

 • Fuqia e valës: midis 8000 dhe 80000 TWh/vit  

 • Energjia termike nga detet: afro 10,000 TWh/vit

 • Energjia osmotike: 2000 TWh/vit.

Britania e Madhe, dhe veçanërisht Skocia, është vendi më i avancuar në fushën e energjive detare, duke shfaqur një dëshirë për të ndërtuar një zinxhir furnizimi lokal dhe për të arritur objektivat e saj ambicioze për zhvillimin e energjive të rinovueshme. Me më shumë se 1 GW koncesione të dhëna tashmë dhe një potencial të vlerësuar prej më shumë se 10 GW për të gjitha teknologjitë e kombinuara, Britania e Madhe duhet të mbajë vendin e parë për sa i përket kapacitetit të energjisë detare në dekadën e ardhshme. 

Carte-ENR-en-mer-mars2017-site.jpg

Zgjidhjet e transformimit të fuqisë:

Energjia Elektrike _  është e vështirë për t'u ruajtur, ndonjëherë është e dobishme të jesh në gjendje ta transformosh atë për të ruajtur dhe transportuar energji  akumuluar.

"Bréhat: turbina e parë e baticës detare prej 1 MW e lidhur me rrjetin elektrik"

Francë 3 Brittany  artikull nga 19.07.2019

6
tidalcurrentpower2
OIP2WLF3MW8
hydrolienne_photo_ministère_environneme
hydrolienne_hydrohelix_pont_logo1
hs300-tidal-turbine-installation
Hydrolienne%20Bréhat
hydrolienne
hydrolienne
HydrolienneSabellaD10
tidalcurrentpower2
The-World’s-Most-Powerful-Tidal-Turbine-
bottom of page