top of page

KEPI

TEKSTIL:

Me anë të rrëshqitjes (macerimit), grimcimit dhe prerjes së fibrave të gjata të kërcellit (lëvores) ndahen më pas.  krehja lejon që fijet të jenë  të endura.

th.jpg
fibres longues.jpg
outils-pour-le-chanvre-musee-de-Belvis.jpg
th (3).jpg
photo-ancienne-du-chanvre-03-1900.jpg
photo-ancienne-du-chanvre-12-1910-fileuse-de-chanvre.jpg
e1321787bc19aacba79fe7d09476f8ed.jpg
9cbbcdf9fa26dcea359609691b57eb84.jpg
2665484c2e29414f6a35b1003d1e5214.jpg
a32be6f18482a3439e114a4ad287308d.jpg
th (2).jpg
tsbio111x-1.jpg

NDËRTIMI:

I njohur si një izolues shumë i mirë, leshi i kërpit përdoret si ai i lirit, pambukut dhe drurit në çati, veshje muri dhe në dysheme.

Izolimi i bërë nga fijet e kërpit dhe kashta vjen në panele, rrotulla, ndjesi ose me shumicë. 

tulla ose beton  kërpi janë bërë nga kërpi i përzier me gëlqere.

Kërpi ka marrë një vend të spikatur në fushën e eko-ndërtimit dhe izolimit natyror gjatë dhjetë viteve të fundit.

Mirë të dini: Për të ndërtuar një shtëpi 120 m², ju nevojitet 1 hektar kërp që thith 10 ton CO² për rritjen e tij!

FIBRA dhe KAshte

isolant carreau chanvre.jpg
Rouleauchanvre.jpg
feutre chanvre.jpg

KOP dhe GELER

brique de chanvre.jpg
Blocs-de-chanvre-ep-15cm.jpg

KAshte

vrac chanvre.jpg
materiaux-naturels-logo.png

PËRBËRË:

Përfshirja e fibrave bimore (dru, li, kërp) në materiale termoplastike ose termofikse për të zëvendësuar fibrat e qelqit është një koncept që tashmë është industrializuar dhe tregtuar. Këto përbërje gjenden në mobiljet e kopshtit, veshjet, bazamentet dhe kornizat e dyerve, pjesët e brendshme të zbukurimit për automobila të markave franceze ose të huaja. Ndër burimet e ndryshme fibroze të përdorura, kërpi është veçanërisht efikas falë vetive mekanike të fibrave të tij të gjata, por edhe cilësive agronomike të bimës. Në bashkëpunim me Chanvrière de l'Aube, Kërkimin dhe Zhvillimin e Agroindustrisë (ARD) dhe AFT plasturgie, lider në Francë për përdorimin e kërpit në industrinë e plastikës, studiuesit INRA në Reims po studiojnë vetitë e fibrave si dhe përshtatshmëria e kërpit për përpunim për prodhimin e materialeve të përbëra. Burimi "Futura sciences"

USHQIMI:

Farat e pasura me proteina, omega 3 dhe 6, minerale dhe vitamina kanë një numër të madh përdorimesh ushqimore:

     - farat të mbijnë  

     - miell (bukë, makarona, ëmbëlsira, etj.)

     -vajra

     - ëmbëlsira 

Lulja aromatike përdoret për të bërë birra.

graine.jpg
huile_edited.jpg
farine_edited.jpg
pain.jpg
crepe_edited.jpg
cookies.jpg
hanfleckerli_bio_friandise_chanvre_cheval_ami-1_edited.jpg

MJEKËSOR:

FARAT E KËPIT, PËRBËRJA E VAJIT DHE POTENCIALI I APLIKIMIT

 

Prezantimi. Racionale

 
Zhvillimi aktual i industrisë farmaceutike dhe futja e përhershme e preparateve të reja kimike në praktikën klinike ringjallë çështje të tilla si komplikimet gjatë trajtimit me antibiotikë, zhvillimin e rezistencës së mikroflorës patogjene ndaj preparateve mjekësore, alergjitë e trupit, patologjitë që lidhen me përdorimin e barnave. dhe shumë komplikime të tjera. Kjo çoi në kërkimin e një preparati të ri mjekësor që ishte i sigurt, shumë efektiv, ekologjikisht i pastër dhe relativisht i lirë. Vëmendja jonë u kthye te një proces që dikur përdorej gjerësisht në mjekësinë popullore, pikërisht vaji i kërpit (Cannabis sativa L.).

 

Ne duam të theksojmë faktin se farat e kërpit dhe vaji i kërpit kanë një përbërje kimike dukshëm të ndryshme (aktiviteti i vitaminave dhe aktiviteti antioksidues) sesa vajrat e përdorur gjerësisht si farat e lirit, ullirit, lulediellit, sojës dhe pambukut.

 

Për disa shekuj, vaji i kërpit është shoqëruar me vajrat ushqimorë premium në Rusi. Vaji i saposhtypur ka një ngjyrë pak të gjelbër, për shkak të pranisë së klorofilit. Farat e kërpit përmbajnë 30-35% vaj, i cili përfshin 4-10% acide yndyrore të ngopura dhe 70-85% acide yndyrore të pangopura.

Acidet yndyrore të pangopura përfshijnë omega 6 (w 6), si acidi linoleik (shkurtesa LA 18:2 w 6), acidi gama-linolenik (GLA 18:3 w 6), si dhe Omega 3 (w 3), si p.sh. acid alfa-linolenik (LNA 18:3 w3) dhe acid stearidonik (SDA 18:3 w 3). Ky i fundit luan një rol të veçantë në metabolizmin e njeriut edhe në një sasi prej 1% (Callaway et al 1996). Kërkesat dietike të trupit të njeriut për këto acide janë afërsisht 1 g.

 

Farat e kërpit përmbajnë 1.39 deri në 2.6% fosfor. Më shumë se 80% e fosforit total shndërrohet në fitin (fosfor organik). Vitaminat E dhe K, sterolet dhe karotina janë zbuluar gjithashtu në fara.

Farat e kërpit përmbajnë 20-25% proteina, e cila është gjetur se përfshin të gjitha aminoacidet thelbësore (Gorbacheva, 1980).

 

Acidet yndyrore të pangopura janë ndër faktorët thelbësorë në dietën e njeriut: ato janë të nevojshme për formimin e membranave qelizore, prodhimin e prostaglandinave (hormoneve lokale), formimin e strukturës së indeve nervore dhe gjenerimin e energjisë.


Katabolizmi (disasimilimi) i acideve yndyrore ndjek llojin e b-oksidimit (acidi trikarboksilik) dhe është me interes të veçantë për prodhimin e energjisë: formimi i molekulave të ATP ndodh në sasi që tejkalojnë ato të prodhuara nga oksidimi i glukozës.

 

Në rastin e aterosklerozës, efekti i dobishëm i acideve yndyrore të pangopura është për shkak të ndikimit të tyre në metabolizmin e proteinave dhe lipideve, veçanërisht në lëkurë dhe indin nënlëkuror. Oksidimi i radikaleve të lira të lipideve lidhet drejtpërdrejt me aktivitetin normal jetësor të qelizave dhe me shfaqjen, zhvillimin dhe remisionin e disa patologjive (Pluzhnikov et al., 1991).

 

Ne besojmë se një vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet acideve yndyrore të pangopura të pranishme në vajin e kërpit si antioksidantë që përdoren në trajtimin e traumave të ndryshme. Eksperimentet biokimike dhe morfologjike (Bezshapochny et al., 1991) treguan një intensifikimin e peroksidateve lipidike (LP) në rastin e lëndimeve traumatike, të shkaktuara nga një sërë faktorësh si dhimbja traumatike psikogjene, humbja e gjakut, hipoksia, përgjigja inflamatore tek të traumatizuarit. zonë. Produktet e ndërmjetme dhe përfundimtare të LP-ve janë agjentë agresivë si aldehidet, hidroperoksidet, epooksidet të cilët shkaktojnë inaktivizimin dhe transformimin e enzimave, si dhe grumbullimin e biopolimerëve inertë. Ky proces prish procesin e restaurimit të qelizave në zonën e lezionit. Në këtë rast, nevoja për antioksidantë (AO) të aftë për të frenuar LP-të është më e madhe dhe pa këtë furnizim shtesë në organizëm, LP-të rriten. Intensifikimi i proceseve LP çon në probleme vaskulare dhe zhvillimin e trombozës së enëve kapilar, gjë që përkeqëson çrregullimet e mikroqarkullimit.

 

Acidet yndyrore të pangopura përshpejtojnë oksidimin e acideve yndyrore të ngopura në trup. Në rast të mungesës së acideve yndyrore të pangopura, vihet re xeroderma, shfaqja e ekzemës, rënia e flokëve dhe qërimi i thonjve. Acidet yndyrore të pangopura janë treguar të jenë efektive në parandalimin e aterosklerozës, sepse ato lehtësojnë evakuimin e kolesterolit.

 

Acidet yndyrore të pangopura janë paraardhës biogjenë të prostaglandinave. Është e mundur që futja e acideve yndyrore të pangopura në trup të stimulojë biosintezën e prostaglandinës dhe të rrisë ndikimin e saj në proceset më të rëndësishme fiziologjike të njeriut, pasi prostaglandinat janë të përfshira në metabolizmin e lipideve, rregullimin e presionit të presionit të gjakut, rrjedhjen e gjakut në veshka, etj.

 

Trajtimi i të sëmurëve me acid acetilsalicilik, indometacinë, butadion etj. ngadalëson biosintezën dhe funksionimin e prostaglandinave. Kjo mund të korrigjohet me administrimin e acideve yndyrore të pangopura.

Një përbërës tjetër i rëndësishëm në vajin e kërpit janë tokoferolet, të zbuluara në vitet 1920 si substanca që mbron kafshët nga infertiliteti.

 

Mungesa e tokoferoleve në dietën e kafshëve çon në shqetësime në metabolizmin e proteinave dhe lipideve dhe në disa procese të metabolizmit të karbohidrateve. Tokoferolet mbrojnë shumë pjesë të rëndësishme të trupit nga oksidimi, parandalojnë brishtësinë e kapilarëve dhe degjenerimin e epitelit në tubulat seminifere. Tokoferolet bllokojnë peroksidimin e lipideve në membranat qelizore përmes formimit të kompleksit të selenit - acideve yndyrore të pangopura.

 

Vajrat vegjetale përmbajnë vitaminë E (tokoferolet) në formën e shtatë përbërjeve të mëposhtme: alfa(a)-, beta(b)-, gama(g)-, delta(d)-, epsilon(e)-, zeta. (z)- dhe eta (h)- tokoferol. Alfa-tokoferoli është më i miri në aktivitetin e vitaminave. Si vitamina, tokoferolet nxisin akumulimin e vitaminave A dhe D dhe karotenit në indet e kafshëve dhe bimëve. Nga ana tjetër, delta-tokoferoli është antioksidanti më i mirë (shih Tabelën 1).

Ka katër tokoferole në vajin e kërpit: alfa, beta, gama, delta. Përqindja e tokoferoleve ndryshon ndjeshëm sipas ekotipit të kultivarit të kërpit, vendndodhjes gjeografike të kulturës dhe shkallës së pjekurisë së farave (shih tabelën 2). Totali i tokoferoleve për 100 g fara kërpi varion nga 46,6 në 75,7 mg.

 

Në vajin e kërpit të rritur në zonat jugore, 65% e totalit të tokoferoleve është alfa-tokoferol. Ky vaj ka një aktivitet të theksuar vitaminash. Vaji i kërpit i rritur në rajonet veriore ka një përqendrim të lartë të delta-tokoferolit (deri në 25%). Supozojmë se ky vaj ka aktivitet të lartë antioksidues.

Në mjekësinë ruse, tokoferolet përdoren në formën Tocopheroli acetas (ose "Tocofer" në shkallë ndërkombëtare) për trajtimin e distrofisë muskulare, dermatozës, psoriazës, lupusit eritematoz dhe sëmundjeve të tjera të lëkurës, si dhe distrofisë së miokardit, sëmundjeve të mëlçisë, dermatomiozitit. , dismenorrea, trajtimi i abortit spontan dhe shqetësimet në funksionimin e gjëndrave gjenitale mashkullore. Kjo pikë e fundit duhet studiuar veçanërisht sepse, për disa shekuj, në shumë rajone prodhimi të Rusisë, Ukrainës dhe Bjellorusisë, besimi është përhapur gjerësisht në mesin e fshatarëve se konsumimi i farave të kërpit rrit funksionin seksual tek meshkujt dhe funksionin e amësisë tek femrat. (d.m.th. mbrojtje kundër kërcënimit të abortit). Ne dëshirojmë të tërheqim vëmendjen e mjekësisë moderne për këtë potencial terapeutik të vajit të kërpit.

 

Farat dhe vaji i kërpit nuk përmbajnë glikozide cianogjene, komponime që mund të shndërrohen në acid cianik me anë të hidrolizës.

 

Glikozidet cianogjene janë të njohura në shumë varietete kulturash. Këto janë toksina të rëndësishme natyrore në ushqimin e njerëzve dhe kafshëve: linamarin, linustatin dhe neolinustatin. Këto komponime janë vëzhguar në detaje në farat e lirit (G. Mazza dhe BD Oomah, 1995). Përmbajtja e glukozideve në kultivarët e farave të lirit varionte nga 365 mg/100 g fara liri (kultura NorMan) deri në 550 mg/100 g (kultura Ando). Studimet e publikuara tek njerëzit sugjerojnë se glikozidet cianogjenike nuk paraqesin rrezik të konsiderueshëm për shëndetin nëse konsumohen më pak se 50 g/ditë fara liri, e cila siguron mjaftueshëm acid alfa-linolenik dhe fibra. Por në doza më të mëdha, këto përbërës që gjenden në farat e lirit të papërpunuara janë potencialisht toksike.

 

Farat e kërpit janë përdorur prej kohësh në ushqimin e njerëzve në territoret e Rusisë moderne, Ukrainës, Bjellorusisë, Armenisë. Ngastra toke janë kultivuar posaçërisht për ushqim, për të prodhuar qumësht kërpi dhe fara të pjekura. Fara e kërpit është e pasur me kalcium, si dhe me fosfor dhe hekur, në krahasim me kulturat e tjera të farave vajore.

 

KARAKTERIZIM KRAHASUES NË MINERALET TOTALE TË DISA KULTURAVE VAFTËRORE  

 

Kështu, karakteristika e vajit të kërpit që e bën atë tërheqës për përdorime të ndryshme mjekësore është kombinimi i një sasie të madhe të acideve yndyrore të pangopura, me acidin yndyror g-linoleik, stearidonik dhe tokoferolet që kanë një aktivitet të ndryshëm. Megjithatë, duhet theksuar se këto komponime parandalojnë që vaji i kërpit të ruhet për një kohë të gjatë dhe se duhet të përdoret brenda 3 deri në 4 javë pas shtypjes. Megjithatë, ky informacion kërkon gjithashtu studime gjithëpërfshirëse mjekësore dhe biokimike.

 

Gjetjet

 
Përkeqësimi i situatës ekologjike, si dhe futja e përhershme e substancave të reja sintetike që mund të prodhojnë efekte anësore negative, stimulojnë kërkimin e preparateve të reja mjekësore alternative që janë efektive, të aksesueshme, natyrale, jo toksike dhe të balancuara mirë. Studimi i aplikimeve mjekësore të
kërpit vazhdon.

bottom of page