top of page

 NDËRTIMI

Muret prej dheu:

   -  Tokë e përplasur : tokë e mbushur në kallep dhe përforcime dheu/gëlqere.

   -  kalli : grumbull topash të përzier përgjithësisht me fibra bimore.

   -  lyerje :  kornizë druri dhe mbushje me dhe, kashtë (dhe gëlqere në varësi të cilësisë së tokës).

   -  qerpiçi  : tullë balte e formuar në kallëp dhe e tharë .

Toka përbëhet nga kokrra të ndryshme  madhësive (guralecë, zhavorr, rërë dhe grimca të imta) dhe në varësi të përmbajtjes së argjilës dhe rërës, ajo  mund të përdoret pa shtesë në prodhimin e mureve. kohezioni që ndodh duke u vendosur.

Në rast se është shumë me rërë është e mundur  përzieni me një tokë tjetër më argjilore ose shtoni gëlqere dhe nëse është shumë argjilore këshillohet të shtoni rërë.

Testet  thjeshtë mund të përcaktojë  Përbërja duke e përzier me ujë dhe duke e tundur , kokrrat vendosen ngadalë në përmasa në rënie.

Toka duhet të jetë  as shumë i lagësht dhe as shumë i thatë , ne hedhim një top toke nga pesha e tij në tokë dhe në varësi të mënyrës se si thyhet ose ngjitet ne përcaktojmë  përmbajtja e tij në krye.

GABIONI

qendër trajnimi   futje   biblioteka materiale

Ndërtesa e gjelbër   restaurimi i trashëgimisë   zhvillimi i qëndrueshëm

Gëlqere apo çimento, cila është zgjidhja më e mirë për ndërtim?

Alsabrico

21 qershor 2016

Gëlqere ka shumë përdorime, qoftë  gëlqere hidraulike ose gëlqere ajrore , veçanërisht ajo e aftësisë për të zëvendësuar çimento në ndërtim. Le të zbulojmë një krahasim të shpejtë të ndryshimeve midis këtyre dy materialeve të ndërtimit!

​​

Gëlqere dhe çimento, origjina e përbashkët

Vështirë për të përcaktuar origjinën e saktë të përdorimit të gëlqeres në ndërtesë. Megjithatë, sipas studimeve historike, ajo ka kaluar më shumë se 6000 vjet histori dhe qindra qytetërime për të qëndruar deri në kohën tonë. Ajo ka filluar të gjejë një interes të ri për ndërtimet miqësore me mjedisin në dekadat e fundit.

I ardhur nga depozitat e gurit gëlqeror që më pas nxehet në më shumë se 800°C, më pas kombinohet me ujë për të prodhuar llaç, beton dhe veshje të tjera.

Çimentoja , nga ana tjetër, u shfaq gradualisht me kalimin e viteve. Fillimisht, ajo ishte një përzierje e gëlqeres dhe gurëve të reduktuar në pluhur (ekuivalente me gëlqere të formuluara aktuale), më pas u zhvillua dhe mori vrull me zbulimet e Louis Vicat në shekullin e 19-të. Sot, gëlqere është vetëm një komponent i vogël i një çimentoje të krijuar artificialisht që përmban shumë aditivë.

Përbërja e gëlqeres dhe çimentos

Gëlqeret përbëhen, sipas produkteve dhe prodhuesve, nga sasi të ndryshueshme (për gëlqere të formuluara) deri në 100%.  prej gëlqereje të pastër, pa aditivë për  gëlqere natyrale . Gëlqeret e formuluara mund të kombinohen me aditivë natyralë (kërp, dru, etj.) ose kimikë (minerale, agjentë forcues, etj.). Lënda djegëse që përdoret përgjithësisht për gatim është qymyri.

Çimento , nga ana e tyre, në përgjithësi përbëhen nga më pak se 2% gëlqere dhe shumë aditivë minerale që përmbajnë në veçanti alumin, hekur, silikon dhe sulfate. Gjatë pjekjes, gomat ose mbetjet industriale përgjithësisht përdoren si lëndë djegëse, duke shtuar metale të rënda në sasi të konsiderueshme në çimento dhe atmosferë.

Përdorimet e gëlqeres dhe çimentos .

Gëlqere ka shumë përdorime:

 • Mund të përdoret si lidhës për materialet e ndërtimit (i pajtueshëm pothuajse me të gjitha materialet e ndërtimit).

 • Për prodhimin e mallërave

 • Mund të përdoret për të bërë veshje, duke përfshirë përfundimin.

Çimentoja përdoret kryesisht për:

 • Betoni i armuar

 • Si lidhës ndërmjet materialeve ndërtimore me bazë çimento poroze (blloku, etj.)

 • Malla të bëra

Ne kemi renditur përdorimet kryesore, por mund të kemi harruar disa përdorime më pak të zakonshme, mos hezitoni të shtoni komente, ne do ta modifikojmë artikullin.

Materiali natyror kundrejt materialit artificial

gëlqere

 • Material i shëndetshëm që nuk çliron substanca toksike me kalimin e kohës

 • Rregullim shumë i mirë i lagështisë

 

Çimento

 • Materialet që përmbajnë metale të rënda, sulfate dhe kloride të cilat çlirohen gjatë gjithë jetës së produktit

 • Rregullimi i lagështisë së ulët

 • Material artificial nga një përzierje e mbetjeve nga industri të tjera.

cameroun_big.jpg
adobe1.jpg
torchis2.jpg

Çatitë me kashtë (kashtë gruri, kashtë thekre, kashtë hikërror, kallam, rush, shqopë ose  fshesa) janë të biodegradueshme dhe izoluese. Një çati me kashtë kërkon një pjerrësi prej 35-40° në mënyrë që uji i shiut të evakuohet siç duhet.

bottom of page