top of page

AJRI ME PRIRJE

02-centrale-dair-comprim-1-638.jpg

Ajri i kompresuar mund të përdoret për të ruajtur dhe transportuar energjinë e tepërt.

 

Rezervuari 300 litra ose 0,3 m3:

  • për Pa = 300 bare, Energjia = 31,500 kJ = 8,75 kWh  

  • për Pa = 100 bare, Energjia = 9,576 kJ = 2,7 kWh.

  • për Pa = 300 bare kemi 126 kg ajër  

  • për Pa = 100 bare kemi 42 kg ajër.

“Qyteti i Parisit, një rast unik në botë, do të ketë pasur deri në vitin 1994 një rrjet urban më shumë se një shekullor për shpërndarjen e ajrit të kompresuar në 6 bare të shtrirë në të gjitha rrethet dhe periferitë e brendshme (Compagnie Parisienne d'Air Tableti që do të bëhet  Kompania e Ajrit të Kompresuar Urban  -  SUDAC ). Qëllimi i ndjekur nga Victor Popp, promotori i këtij rrjeti, ishte shpërndarja e forcës lëvizëse ndërsa  rrjetet elektrike  ende nuk ekzistonte. Motorë të vegjël me ajër në shumë punishte. Përdorej edhe për të bërë ftohje (me çlodhje) në kafenetë-limonedierët e kryeqytetit dhe funksionimin e ashensorëve të panumërt hidropneumatikë në ndërtesat e bukura. Një rrjet i pavarur i pilotuar nga një orë qendrore kontrollonte mekanizmin e orëve publike dhe private duke unifikuar kështu kohën në qytet.

bottom of page